JEUNEN

‘Jeunen’ is een authentiek West-Vlaams dialectwoord, dat je in geen andere streektaal in Vlaanderen tegen komt.

Wie onze taal spreekt in dit hoekje van de lage landen, zal ‘jeunen’ echter doorgaans gebruiken in een engere betekenis: plezier maken, lol tappen… Je jeunen kan inderdaad samengaan met vermaak en amusement. Maar dat is meer een gevolg, iets wat met jeunen gepaard kan gaan, al hoeft het niet.

Jeunen is etymologisch afkomstig van ‘gunnen’. Iemand iets gunnen, en daar deugd aan beleven. Iets van waarde tot stand brengen, waar een ander en jijzelf beter van wordt, en hierin vervulling vinden. Er is in die zin ook verwantschap met het Engelse ‘enjoy’, of op zijn Frans: ‘le joi de vivre’.  Je jeunen is dus een combinatie van “waarde” = de Vynckeneer wil waarde geven aan alles wat hij doet en “voldoening en zelfs “passie” = de Vynckeneer wil plezier beleven aan alles wat hij doet.

Jeunen is voor ons de combinatie van onze 3 waarden en kan gedefinieerd worden door het gelukzalige gevoel door een Ambitieus doel bereiken, terwijl je verbonden (of dan Engelstalig “Aligned”) bent met anderen, terwijl je jezelf (= Authentiek) bent gebleven.

Jeunen is ook dynamisch en dient in een duurzame context begrepen te worden.  Hoezo dynamisch : doorheen je levensloop verandert ook de manier (of de combinatie van de 3 waarden) waarop jij je zal jeunen (onder invloed van de cultuur, de economische situatie, je gezondheid, je gezinssituatie, je leeftijd,  …) en wat heeft duurzaamheid ermee te maken : Jeunen kan nooit Jeunen zijn als het ten koste van iemand anders gaat !

Wij, als Vynckeneers, willen ons zoveel mogelijk jeunen en hierbij zoveel mogelijk mensen  betrekken en zo toegevoegde waarde creëren op een duurzame manier voor onze gehele maatschappij.   Wil je kennis met ons maken, wil je nagaan of jij ook Vynckeneer kan worden, neem dan een kijkje op onze website!